2022 YKS-TYT TERCİH PLATFORMU

GELECEĞİ PLANLA

SIKÇA SORULAN SORULAR

·         KAMPÜSLE İLGİLİ SORULAR

1-     Üniversiteniz kaç yılında kuruldu ve statüsü nedir?

Üniversitemiz 1996 yılında İSTEK Vakfı tarafından Bedrettin Dalan öncülüğünde kurulmuş olan bir vakıf üniversitesidir.

2-     Vakfınıza ait okullar ve hastaneler var mı?

Vakfımız bünyesinde, anaokulundan orta öğretime eğitim veren İstek Okulları ile Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi, Yeditepe Diş Hastanesi, Göz Hastalıkları Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bağdat Caddesi Polikliniği, Doku Tipleme Laboratuvarı, Akupunktur Uygulama Kliniği ile Genetik Tanı Merkezi bulunmaktadır.

3-     Üniversitenize ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Yeditepe Üniversitesi 26 Ağustos Yerleşimi İstanbul’un merkezi Ataşehir’de ulaşım açısından son derece kolay bir güzergah üzerinde yer almaktadır. Taksim, Üsküdar, Kadıköy, (Metrobüs Uzunçayır), Metro (Marmaray), Bostancı, Kartal gibi merkezlerden toplu taşıma araçları kullanılarak rahatlıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Ulaşım servisi hakkında bilgi almak için 0216) 578 01 34 - (0216) 578 01 35 - (0216) 578 01 36 - (0216) 578 01 13 nolu telefonlarımızı arayabilirsiniz.

4-     Üniversitenizden hangi noktalara servis hizmetiniz bulunmaktadır?

Toplam 410 araçla hizmet verilmektedir. 330 araçlık bir minibüs filosu İSTEK Vakfı Okulları, 80 araçlık midibüs filosu da Yeditepe Üniversitesi öğrenci ve personeli için çalışmaktadır. Üniversitemize belirli semtlerden 08.00 - 12.00 arasında kampüse geliş (saat başı),  12.00 - 19.00 (saat başı) arasında da kampüsten dönüş öğrenci servis hizmeti verilmektedir. Öğrencilerimizin kampüsümüze ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla hafta içi her gün Kozyatağı Metro İstasyonu-Yeditepe Üniversitesi arasında, Cuma ve Cumartesi günleri ise Kadıköy-Yeditepe Üniversitesi ve Taksim-Yeditepe Üniversitesi arasında ücretsiz servis imkanı sunuyoruz.

5-     Kampüs içerisinde ulaşım nasıl sağlanmaktadır?

Kampüs içerisinde sık aralıklarla çalışan ücretsiz ring servislerimiz bulunmaktadır.

6-     Üniversitenizin tüm bölümleri Kayışdağı yerleşkenizde mi eğitim vermektedir?

Diş Hekimliği ve Tıp Fakültesi bölümü öğrencilerimiz hazırlık eğitimi ve temel bölüm derslerini Kayışdağı yerleşkemizde tamamladıktan sonra farklı yerlerde bulunan hastanelerimizde eğitimlerine devam etmektedirler.

7-     Diş Hekimliği Fakülteniz nerede yer almaktadır?

Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hastanesi Bağdat Caddesinde yer almaktadır.

8-     Üniversitenizde kaç laboratuvar ve atölye bulunmaktadır?

Üniversitemizde 175 laboratuvar ve 46 atölye bulunmaktadır.

9-     Üniversitenizde Bilgi Merkezi bulunuyor mu?

Evet bulunmaktadır. Bilgi Merkezimiz iki katlı olup öğrencilerimiz dünyadaki birçok kaynağa ve her türlü bilgi ve araştırmaya istedikleri zaman erişebilmektedir. Merkezimiz dünyada 80 bin kütüphanenin üye olduğu Online Computer Library Center’in üyesidir. Bilgi merkezimiz 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

10-            Kampüsteki sosyal imkânlar nelerdir?

4 bin 500 kişiye aynı anda hizmet veren 4 restoran, 7 kafeterya, 1200 kişilik kongre salonu, 250 kişilik konferans salonu, 100 kişilik sinema salonu, 100 kişilik tiyatro salonu, 2 çok amaçlı salon,

250 metrekare Televizyon Eğitim Stüdyosu ve Birimleri, 150 metrekare Radyo Eğitim Stüdyosu Birimleri ile açık yeşil alanlar bulunmaktadır.

Ayrıca Sosyal Tesisler binamızın giriş katında bulunan çarşıda; kitabevi, banka, mini market, kadın-erkek kuaförü, giyim mağazası, hediyelik eşya ile kozmetik eşyaları satan mini butik bulunmaktadır.

11-            Üniversitenizde spor olanakları nelerdir?

Üniversitemizde 620 metrekare ve 550 metrekare 2 adet kapalı basketbol sahası, basketbol, voleybol, tenis ve halı saha futbolu için açık hava tesisleri, biri kapalı, diğeri açık 2 yarı olimpik yüzme havuzu, 708 metrekare alanda fitness center ve squash salonu gibi öğrencilerin spor yapabilecekleri pek çok alan bulunmaktadır.

12-            Üniversitenizde sağlık hizmetleri nasıl veriliyor?

.Üniversitemiz revirinde 7 gün 24 saat hizmet veren doktor ve hemşire Yeditepe Üniversitesi öğrencilerine ve çalışanlara acil sağlık müdahaleleri için hazır bulunmaktadır. Bu müdahaleler muayene, aşılama, küçük cerrahi müdahaleler, pansuman, enjeksiyon, serum, müşahade hizmetleri vb. alanlarda uygulanabilmektedir. Revirde öğrenci ve çalışanlara yönelik olarak 7 gün 24 saat ambulans hizmeti verilmektedir.

13-            Üniversitenizde engelli öğrenciler için ne gibi olanaklar bulunmaktadır?

Yeditepe Üniversitesi Engeli olan Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon (EÖDK) Birimi Yeditepe Üniversitesi’ndeki engeli olan kişilere verilen desteğin genişletilmesi ve arttırılması amacıyla 2010 tarihinde kurulmuştur. Amacı Üniversitemizde kayıtlı engeli olan öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek için gerekli akademik ortamın hazırlanması ve eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarının sağlanması ( sınavlar, asistan hizmeti, okuma kaynakları vb) olan bu birim, gerekli tedbirleri ve düzenlemeleri yapmaktadır. Bu bağlamda yerleşkemizde belli noktalarda engelli platform asansörleri, fakülte bina girişlerinde yer alan rampalar ile toplam 62 adet engelli WC bulunmaktadır.

 

·         EĞİTİM İLE İLGİLİ SORULAR

 

1-     Yeditepe Üniversitesi’ne nasıl yerleşirim?

Üniversitemizin lisans programlarına öğrenci kabulü, Türkiye’deki diğer üniversitelerde olduğu gibi ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile yapılıyor. Yerleştirme, üniversitemiz tarafından her sene önerilen ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan kontenjanlar dâhilinde yapılıyor. Kontenjanlar, puan ve başarı sıraları o yılın YKS kılavuzunda yer almaktadır.

2-     Yeditepe Üniversitesin ’de özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bölümler var mı?

Üniversitemizde Güzel Sanatlar Fakültesine bağlı olan Grafik Tasarımı, Plastik Sanatlar ve Resim, Tekstil ve Moda Tasarımı ile Tiyatro bölümlerimiz özel yetenek sınavı ile öğrenci almaktadır. Başvuru koşulları için Güzel Sanatlar Fakültesi Sayfamızı inceleyebilirsiniz.

3-     Üniversitenizde hangi bölümler bulunmaktadır?

Üniversitemiz 13 Fakülte ve 2 Yüksekokul ve 1 Meslek Yüksekokulunda 77 lisans, 4 ön lisans programlarında eğitim vermektedir. Fakülte ve bölümlerimiz için; “Aday Öğrenci” sayfamızı   inceleyebilirsiniz.

4-     Yeditepe Üniversitesi’nin eğitim dili nedir?

Üniversitemizin eğitim dili İngilizcedir. Üniversitemizde İngilizce dışında eğitim veren üç program bulunmaktadır. Bunlar; Uluslararası İşletme Yönetimi Almanca, Rus Dili ve Edebiyatı Rusça ve ayrıca İngilizce programı da olan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümümüz Fransızca dillerinde eğitim vermektedir.

5-     Yeditepe Üniversitesi’nde eğitim-öğretim süresi nedir?

2- 4- 5- 6 yıllık eğitim veren lisans ve ön lisans programlarımız bulunmaktadır. Hazırlık okulu bu süreler içinde değildir.

6-      Üniversitenizde iki yıllık ön lisans programları var mı?

Üniversitemiz 2019 YKS’ de yer almak üzere 4 programda iki yıllık ön lisans programlarına ilk öğrencilerini almıştır.

7-     150 - 170 barajını geçemedim. Yine de üniversitenize kayıt yaptırabilir miyim?

Baraj puanını geçemeyen, merkezi yerleştirmeyle veya özel yetenek sınavıyla üniversitemize yerleşemeyen öğrenciler üniversitemize kayıt yaptıramazlar. Ancak özel öğrenci statüsü ile derslere katılabilirler. Öğrenci bir sonraki yıl tekrar sınava girip üniversitemize yerleştiğinde kayıt olabilir.

8-     Ek yerleştirmeden nasıl yararlanabilirim?

Kayıtlardan sonra üniversitelerin açık kalan kontenjanlarına, ÖSYM tarafından ilan edilen tarihlerde yine merkezi olarak ek yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.

9-      Dikey geçişle üniversitenizde okuyabilir miyim?

Üniversitemiz dikey geçiş (DGS) yolu ile de öğrenci kabul etmektedir. Kontenjanlar ve puanlarla ilgili bilgileri her yıl Temmuz ayı içerisinde ÖSYM tarafından yayınlanan Dikey Geçiş Kılavuzu'ndan takip edebilirsiniz.

10-            Üniversitenizde Kurum içi ve diğer üniversitelerden Yatay geçiş nasıl yapılmaktadır?

Üniversitemizde YÖK tarafından belirlenen kurallara göre yatay geçiş mümkündür. Kurum içi, Kurumlararası Genel Not Ortalamasına Göre ve Merkezi Yerleştirme Puanına Göre olmak üzere üç tür yatay geçiş mümkündür. 

KURUMİÇİ YATAY GEÇİŞ

Kurum içi yatay geçişler, üniversite bünyesinde yer alan bir lisans programından herhangi bir lisans programına her yıl ilan edilen geçiş şartlarını sağlamak kaydıyla yapılabilir. Lisans programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılında yatay geçiş yapılamaz.

Lisans programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği lisans programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği lisans programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin lisans programlarının en düşük puanından az olmaması şartı aranmaktadır.

KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ

Kurumlar arası yatay geçişe ait genel kural ve prensipler her yıl Haziran ayı içinde olmak üzere yılda bir kez üniversitemiz web sayfasında ilan edilmektedir. Detaylar hakkında web sayfamızdaki yatay geçiş sekmesi ziyaret edilebilir.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANINA GÖRE YATAY GEÇİŞ:

Üçüncü tür yatay geçiş ise merkezi yerleştirme puanlarına göre kurum içi ve kurumlar arası yatay geçiş türüdür. Bu geçiş türünün genel kural ve prensipleri her yıl Haziran ayında ve Ocak ayında olmak üzere iki defa yayınlanmakta ve üniversitemiz web sayfasında ilan edilmektedir.  Detaylı bilgi için web sayfamızdaki Yatay ve Dikey Geçiş sayfası ziyaret edilebilir.

11-            Yatay geçişte öğretim yılı süresi nedir?

Yatay geçiş öncesinde yabancı dil hazırlık sınıfı dışında geçirilen süre öğretim süresine

dahildir. Bu bağlamda, öğretim süresi dört yıl olan herhangi bir lisans programından başka bir dört yıllık lisans programına geçiş yapan öğrencinin iki programdaki geçirdiği toplam öğretim süresi yedi yılı aşamaz. Bu süreler, öğretim süresi beş yıl olanlarda sekiz yılı ve altı yıl olan programlar için ise dokuz yılı aşmayacak şekilde belirlenmiştir.

 

 

12-            Özel yetenek gerektiren programlara yatay geçiş yapabiliyor mu?

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlere yatay geçiş yapılabiliyor. Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarına kurum içi yatay geçişlerde adayların diğer koşulların yanı sıra yapılacak yetenek sınavına da girmiş ve başarmış olmaları gerekir.

13-            Yatay geçişlerde yabancı dil bilgisi nasıl ölçülüyor?

Yeditepe Üniversitesinde, adayların yatay geçiş başvurularının değerlendirme işlemlerine alınabilmesi için yabancı dil bilgilerinin yeterli olduğunu kanıtlamaları gerekmektedir. Rektörlükçe ilan edilecek gün, saat ve yerde Yabancı Dil Yeterlik Sınavı (Proficiency) yapılır. Sınav tarihinden geriye doğru iki yıl içinde, TOEFL IBT sınavından 79 almış olduğunu (TOEFL Klasik Sınavı’nda 550) belgeleyen öğrenci yabancı dil sınavından muaf tutulur.

14-            Üniversitenizde misafir öğrenci olabiliyor muyum?

Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olan adayların herhangi bir programda kayıtlı olmadan, bilgi edinmek amacı ile üniversitemizde sunulan dersleri "Özel Öğrenci" statüsünde almaları mümkündür. Özel öğrencilerin herhangi bir yarıyıl için başvuruları ilgili bölümün görüşü alınarak fakülte veya Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından incelenir ve karara bağlanır. Bu kararda öğrencilerin hangi dersleri ya da programları izlemelerine izin verildiği belirlenir. Özel öğrencilere, özel öğrenci kimliği ile aldıkları dersleri ve notları gösteren bir belge verilir. Diploma verilmez.

15-            Yabancı uyruklu öğrencilere ayrıca tanınan bir hak var mı?

Lisans programlarımıza Yabancı uyruklu öğrenciler de başvuru yapabilir. Başvuru yapacak öğrencilerden lise diploması (transkript), İngilizce yeterlilik belgesi gibi belgeler istenmektedir. Ayrıntılar için web sayfamızın Uluslararası Yeditepe sekmesini inceleyebilirsiniz.

16-            Yeditepe Üniversitesi’nde çift ana dal ve yan dal programları var mı?

Üniversitemiz, lisans öğrencilerine gerekli koşulları sağlamaları halinde ana lisans programlarına ek olarak, üniversite içinde farklı bir programda öğrenci olarak ikinci bir lisans diploması alma (çift ana dal / double major) ya da belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına olanak sağlamak üzere yan dal (minor) programında öğrenim görme olanağı tanınıyor.

Çift anadal programına, kayıtlı olunan programın  en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde başvurulabilir.

Yandal programına, kayıtlı olunan programın  en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise dört yıllık programlarda beşinci yarıyılın başında, beş yıllık programlarda yedinci yarıyılın başında, altı yıllık programlarda ise dokuzuncu yarıyılın başında akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde başvurulabilir.

Detaylı bilgi için web sayfamızdan Çift Anadal (ÇAP) - Yan Dal sekmesi ziyaret edilebilir.

 

 

17-             Çift Anadal ve Yan Dal programlarına kabul edilme koşulları nelerdir?

Bir öğrencinin çift ana dal ya da yan dal programına kabul edilebilmesi için başvurduğu döneme kadar kayıtlı bulunduğu ana dal programında almış olduğu derslerin tümünü başarı ile tamamlamış olması gerekiyor. Çap ve yan dal programlarını başlatabilmek için ilgili bölümler arasında öğrencinin alması gereken ilave dersleri, denk dersleri ve ortak dersleri içeren öğrenim protokolü imzalanması ve bu protokolün üniversitemiz senatosunca kabul edilmesi gerekmektedir.

ÇİFT ANADAL

Çift anadal programı için başvuru anında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 2.75 ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’sinde bulunması ya da anadal programındaki genel not ortalamasının en az 2.75 olması ve çift anadal yapılacak programın öğrencinin yerleştirilmiş olduğu yıldaki taban puanından az olmamak üzere yerleştirme puanına sahip olunması; başarı sıralaması şartı aranan programlarda çift anadal yapmak isteyen öğrencinin, bu yönetmelikte belirlenen diğer şartların yanı sıra kayıt olduğu yıldaki ilgili programın Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen başarı sıralaması şartını sağlamış olması gerekmektedir.   

Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına yapılan kabullerde öğrencinin yetenek sınavında da başarılı olması gerekir.

Yan Dal

Yan dal programlarına başvuru için öğrencilerin genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olması gerekmektedir. Yan dal programını tamamlayan öğrenciye ise yan dal sertifikası verilir. Detaylı bilgi için web sayfamızdan Çift Anadal (ÇAP) - Yan Dal sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

18-            Çift ana dal ve yan dalı üniversitenizde burslu olarak yapabilir miyim?

Çift anadalı burslu okuyabilmek için 4 üzerinden en az 3.25 ortalamaya, yan dalı burslu okuyabilmek için 4 üzerinden en az 3.00 ortalamaya sahip olmak gerekiyor.

19-            Çift Anadal ve Yan Dal’a devam edebilmek için genel not ortalamasının en az kaç olması gerekiyor?

Çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin ikinci ana dal genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.50’ye kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2.50’nin altına düşen öğrencinin ikinci ana dal diploma programından kaydı silinir.

Öğrencinin yan dal programına devam edebilmesi için ana dal programındaki genel not ortalamasının en az 2.30 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yan dal programından kaydı silinir.

Çift ana dal ve yan dal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin ikinci ana dal ve/veya yan dal programından kaydı silinir.

 

 

20-              Öğrenciler Çift Anadal ve Yan Dal programlarını istedikleri taktirde bırakabilirler mi?

Öğrenci ÇAP ya da Yan Dal programını kendi isteğiyle ya da lisans yönetmeliklerinde öngörülen koşullarda bırakabilir. Öğrenci, ÇAP ya da Yan Dal programından ayrıldığında, başarısız olduğu ÇAP ya da Yan Dal programındaki dersleri tekrarlamak zorunda değildir.

21-            Üniversitenizde yaz okulu var mı? Burslu öğrenciler için ücretli midir?

Üniversitemizde yaz okulu eğitimi yapılmaktadır. Yaz eğitimine devam etmek zorunlu değildir. İsteğe bağlıdır. Yaz eğitimine devam edecek öğrencilerden tam burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler, yaz eğitimi için hiçbir ücret ödemezler. %50 burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler yaz eğitimi ücretinin %50’sini, %25 burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler yaz eğitimi ücretinin %75’ni, burssuz kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler ise yaz eğitimi için ders başı ücretinin tamamını öderler.

22-            Yeditepe Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora programları bulunuyor mu?

Yeditepe Üniversitesi, 6 enstitüde 83 Yüksek Lisans ve 43 Doktora ve Sanatta Yeterlik programlarıyla akademik faaliyetlerini sürdürüyor. Üniversitemizde Fen Bilimleri, Eğitim Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile  Avrupa Çalışmaları  enstitüleri bulunmaktadır. Programlar ve detaylı bilgi için web sitemizden “Akademik” sekmesinin altında yer alan “Enstitüler” kısmını inceleyebilirsiniz.

23-            Üniversitenizde danışmanlık sistemi var mı?

Üniversitemizde fakülteye başlayan her öğrencinin bağlı bulunduğu bir akademik danışmanı bulunmaktadır.

24-            Üniversitenizde öğrencilerin eğitim süresince psikolojik destek alabilecekleri birim var mı?

Öğrenci Merkezimizin bünyesinde bulunan Spor ve Kültür Müdürlüğü Birimi, Kariyer Gelişim ve Mezunlarla İletişim Birimi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi, Öğrenci Kulüpleri Koordinatörlüğü Birimi, Bireysel ve Akademik Gelişim Birimi, Diyet ve Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı Birimlerimizle öğrencilerimizin üniversitedeki öğrenimleri sürecinde akademik, sosyal ve kişisel gelişimlerine yardımcı olmaktayız.

BURSLAR VE ÜCRETLER İLE İLGİLİ SORULAR

1-     Üniversitenizin burs imkânları nelerdir?

Yeditepe Üniversitesi,  başarılı öğrencileri; yurt dışında eğitim, yüksek lisans eğitimi, ücretsiz konaklama, yemek ve başarı oranlarına göre farklı miktarlarda burslarla ödüllendiriyor. Burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrencilerin bursları; Yabancı Dil Hazırlık Programı’nda geçirilecek süreyi de kapsamaktadır. Öğrencilerimize ayrıca yönetim bursları verilmektedir.

Burslarımız hakkında daha detaylı bilgi için Burs Olanakları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

2-     Burslar hangi durumlarda kesilir?

Burslar, Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programı’nda geçirilebilecek süreyi de kapsamakta olup öğrencinin yerleştirildiği programdaki normal öğrenimi süresince (4 yıllık programlarda 10; 5 yıllık programlarda 12; 6 yıllık programlarda 14 yarıyıl) akademik başarıya bakılmaksızın devam eder. Herhangi bir burslu programda okumakta iken çift ana dal programına devam etmekte olanlar için bu sürelere bir yarıyıl ilave edilir.

3-     Belli bir başarı sırası ile gelen öğrencilere sağladığınız burslar var mı?

SAY, SÖZ ve EA gruplarından herhangi birinin ilgili puan türüyle öğrenci alan programlara yerleştirilen ve yerleştirildiği programın puan türünde, hazırlık sınıfı ve normal öğretim süresi boyunca yılda 9 ay süreyle; ilk 100’e girenlere ayda 1750 TL, 500’e girenlere ayda 1500 TL, ilk 1000’e girenlere ayda 1250 TL, ilk 2000’e girenlere ayda 1000 TL, ilk 5000’e girenlere ayda 750 TL, ilk 10.000’e giren öğrencilere ayda 500 TL, ilk 15.000’e girenlere ayda 300 TL burs veriliyor. Bunların yanı sıra üniversitenin sosyal tesislerindeki spor imkanlarından ücretsiz yararlanma, üniversite yurtlarında kalmak isteyenlere ücretsiz kalmak, yurt hakkını kullanmak istemeyen öğrencilere de ücretsiz ulaşım olanakları sağlanmaktadır.

İlgili puan türünde  ilk 20 000’e girip yerleştirilen öğrencilere Üniversitenin sosyal tesislerindeki spor imkânlarından ücretsiz yararlanma Üniversite yurtlarında ücretsiz kalma, yurt hakkını kullanmak istemeyen öğrencilere ücretsiz ulaşım olanağı sağlanmaktadır.

Ayrıca DİL puan türüyle öğrenci alan programlara yerleştirilen ve ilk 100’e giren öğrenciler hazırlık sınıfı ve normal öğretim süresi boyunca, 9 ay süreyle 500 TL burs verilmektedir. İlk 200’e giren öğrencilere üniversitenin sosyal tesislerindeki spor imkânlarından ücretsiz yararlanma, üniversite yurtlarında kalmak isteyenlere ücretsiz kalma, yurt hakkını kullanmak istemeyen öğrencilere ücretsiz ulaşım olanakları sağlanır.

SAY, SÖZ ve EA puan türünde ilk 15.000’e ( Dil puan türünde ilk 200’e) grip yerleşen öğrencilere, üniversitenin protokol imzaladığı Amerika, Kanada ve Asya üniversitelerindeki öğrenci uluslararası değişim programlarına, koşullarını sağlamak kaydıyla öncelikli olarak bir yarıyıl katılım hakkı sağlanmaktadır.

Burslarımız hakkında daha detaylı bilgi için Burs Olanakları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

4-     Üniversitenizde tercih sırası indirimi var mı?

Üniversitemiz 2020 - 2021 YKS’de Tablo 4’te yer alan Felsefe, Sosyoloji, Tarih, Sanat ve Kültür Yönetimi, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce), Biyomedikal Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Fransızca eğitim veren ortaöğretim kurumu mezunlarından Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Fransızca) ,Almanca eğitim veren ortaöğretim kurumu mezunlarından Uluslararası İşletme Yönetimi (Almanca) (UOLP programı hariç) ücretli ve indirimli programları ilk 5 tercihinde gösterip yerleşenlerin ilgili öğretim ücretinin kalanına %25 oranında ek destek sağlamaktadır.

Ayrıca Üniversitemizin Tablo 5’te yer alan Güzel Sanatlar Fakültesi programlarına kayıt hakkı kazananlardan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili okul türü ve alanından mezun olanlarına Ücretli ve indirimli programlar için  ilgili öğretim ücretinin kalanına %25 oranında ek destek verilmektedir.

5-     Üniversitenizde yemek bursu var mı?

SAY, SÖZ, EA gruplarından herhangi birinin ilgili puan türüyle öğrenci alan programlarına ilk beş tercihinde yerleşenlerden; yerleştirildiği programın puan türünde ilk 15 bine (Dil puan türünde ilk 100’e) giren öğrencilere yukarıdaki olanaklara ek olarak normal eğitim süreleri boyunca yılda 9 ay süreyle yemek bursu verilmektedir.

6-     Üniversitenizde Sporcu Bursu var mı?

Basketbol, voleybol ve hentbol alanlarında üniversite spor takımlarına kabul edilen ve ferdi sporlarda üniversite adına milli yarışlara katılan öğrencilere ilgili öğretim yılı ücretinin %50’si oranında Yabancı Dil Hazırlık Programı’nı da kapsayacak şekilde burs verilmektedir.

7-     İki burs aynı anda uygulanabiliyor mu?

İki burs aynı anda uygulanmamaktadır. Yüksek olan burs oranı uygulanmaktadır.

8-     Yüksek Lisans bursunuz var mı? Hangi durumlarda burs verilir?

Mezuniyetten sonra en geç iki takvim yılı içinde başlamak ve genel not ortalaması en az 3,00 olmak koşuluyla, Yeditepe Üniversitesinin herhangi bir lisans programından birinci olarak mezun olunduğu takdirde, Üniversitenin yüksek lisans programlarında tam burslu, ikinci  olarak mezun olunduğu takdirde, Üniversitenin yüksek lisans programlarında %60 burslu, üçüncü olarak mezun olunduğu takdirde, Üniversitenin yüksek lisans programlarında %40 burslu okuma olanakları sağlanmaktadır.

[Yüksek lisans derecesi alınmadan Doktora yapma hakkı bulunan programlardan mezun olan öğrenciler, Üniversitenin doktora programlarında yukarıda belirtilen burs olanaklarından yine aynı koşullarda yararlanır. Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinden mezun olan öğrenciler, uzmanlık eşdeğeri olan doktora programlarında bu olanaktan yararlanamaz.]

Yukarıda sözü edilen lisansüstü burs olanaklarından ancak bir kez yararlanılır.

9-     Üniversitenizde IB, Abitur, Matura, Maturita ve Fransız Bakaloryası Öğrencilerine yönelik uygulanan burslar var mı? Varsa burs alma koşulları nelerdir?

IB (Uluslararası Bakalorya) diploma notu 32 ve üstü, ABITUR diploma notu 2,0 ve üstü, MATURA diploma notu 2,0 ve üstü MATURİTA diploma notu 80 ve üstü olanlar ile Fransız Bakaloryası diploma notu en az 14 (Türkiye’deki liseler tarafından verilen ve Fransız Bakaloryası ile denk en az 70 diploma notu) olan öğrencilere Yeditepe Üniversitesine ilk 5 tercihleri arasında yerleşmeleri kaydıyla, ücretli kontenjanlara yerleştirildikleri takdirde öğretim ücreti üzerinden %25 indirim uygulanır. Uluslararası Bakalorya (IB) öğrencilerinin almış oldukları temel alan dersleri bu derslere ait notlar dikkate alınarak, yerleştirildikleri programın birinci sınıfındaki bazı dersler için muafiyet oluşturabilir.

10-            İSTEK Vakfı Liselerinden mezun olan öğrencilerin faydalandığı burs imkanları nelerdir?

İSTEK Vakfı liselerinde en az üç (3) yıl okuyarak diploma alan, ya da İSTEK ilk ve ortaöğretim okullarında en az beş (5) yıl okuyarak diploma alan öğrencilerin Yeditepe Üniversitesi’ne ilk beş (5) tercihleri arasında yerleşmeleri kaydıyla, 

Ücretli kontenjanlara yerleştirilenlerin öğretim ücreti muafiyetleri % 25’e,

% 25 Burslu kontenjanlara yerleştirilenlerin öğretim ücreti muafiyetleri %50'ye,

% 50 Burslu kontenjanlara yerleştirilenlerin öğretim ücreti muafiyetleri  %75'e yükseltilir.

Tam Burslu kontenjanlara yerleştirilenlere ise öğretim ücretinden tam muafiyete ek olarak yemek bursu verilir.

11-            Üniversiteniz öğrencilerine hangi koşullarda “Başarı Bursu” vermektedir?

Yeditepe Üniversitesi’ne yerleşip üniversite üst kurulları tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda ilgili yılda; birinci olan öğrenciye bir sonraki öğretim yılı ücretinin % 75’i, İkinci olan öğrenciye % 50’si, Üçüncü olan öğrenciye % 25’i oranında güz yarıyılı kayıt öncesi, programda kayıtlı öğrenci sayısı en az 35 olması halinde, normal öğretim süresi içinde bulunanlara verilir. Bu burs, ait olduğu öğretim yılı sonu itibariyle sona erer.

12-            Yeditepe Üniversitesi’nin öğretim ücretlerine nereden ulaşabilirim?

Web sitemizden “Aday Öğrenci ”sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

·         İNGİLİZCE HAZIRLIK VE TOEFL İLE İLGİLİ SORULAR

1-     Yeditepe Üniversitesinde İngilizce hazırlık eğitimi nasıl verilmektedir?

İngilizce Hazırlık Programı’nda eğitim-öğretim A –B1 ve B 2 olmak üzere üç kurdan oluşmaktadır. Her akademik yılın başında, Rektörlükçe ilan edilecek gün, saat ve yerde Yabancı Dil Yeterlik Sınavı (Proficiency) yapılır. Yeterlik Sınavı’nda 100 üzerinden en az 60 puan alan öğrenci başarılı sayılır. Yabancı Dil Yeterlik Sınavı’nda başarısız olan veya bu sınava girmeyen yeni kayıtlı öğrenciler, Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı’na girmek zorundadırlar.

Öğrencilerin seviyeleri, sınav sonucunda aldıkları puan doğrultusunda belirlenir ve Yabancı Dil Hazırlık Öğretimi gruplarından birine yerleştirilerek hazırlık eğitimine başlamaları sağlanır.

2-     İngilizce Hazırlıktan muaf sayılmak için TOEFL sınavından en az kaç puan almak gerekir?

Sınav tarihinden geriye doğru iki yıl içinde, TOEFL IBT sınavından 79 ya da TOEFL PBT sınavında 550 almış olduğunu belgeleyen öğrenci yabancı dil sınavından muaf tutulur. TOEFL sınavı için geçerli sayılan sınav merkezleri aşağıda belirtilmiştir. Bu sınav merkezlerinin dışında girilen sınavlar geçerli değildir. IELTS sınavı kurumumuzda geçerli değildir.

TOEFL sınavı için geçerli sayılan sınav merkezleri;

1.YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ                      İSTANBUL   - Merkez Kodu: STN20056A

2.İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ           İSTANBUL   - Merkez Kodu: ITTR153A

3.ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ   ANKARA      - Merkez Kodu: STN10463A

TOEFL sınavına girecek olan öğrencilerin Yeditepe Üniversitesi'nin kurum kodu olan 7050'yi kodlamaları gerekmektedir. Sonuçların kabul edilebilmesi için TOEFL Merkezi tarafından doğrudan Hazırlık Okulu’na gönderilmiş olması gerekir.

TOEFL belgesi sunmayanların, Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü tarafından düzenlenen İngilizce Yeterlik Sınavı’na girip başarılı olmaları gerekmektedir. Öğretim dili Almanca, Fransızca ve Rusça olan programlar için yukarıda sayılan koşullar, ilgili dillerin her biri için ayrıca belirlenir.

3-     İngilizce Hazırlık sınıfında devam zorunluluğu var mı?

Hazırlık okulu eğitim-öğretiminde devam zorunluluğu vardır.

4-     Üniversitenizde İngilizce dışında hangi dilleri öğrenebilirim?

Öğrenciler okudukları programın zorunlu koştuğu yabancı dilin dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Çince ve Korece gibi yabancı dilleri ek olarak alabilecekler. Dil seçeneklerinden ücretsiz olarak faydalanan öğrencilere gerekli olan eğitimlerini başarı ile tamamladıklarında sertifika verilmektedir.

5-     Hangi bölümlerde zorunlu ve kredisiz yabancı dil dersleri mevcut? Şartları nelerdir?

Üniversitemizde İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça ve Çince dillerini kredili veya kredisiz olarak alabilirsiniz. Yabancılar için ayrıca Türkçe Dili ve Kültürü eğitimi de verilmektedir. Dillerin sayı ve çeşidi her yıl talebe göre değişebilmektedir. Detaylı bilgi için “Yabancı Diller Yüksek Okulu” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

6-     Hangi bölümlerinizde hazırlık okuma zorunluluğu bulunmamaktadır?

Sadece üniversitemizin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’müzde hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır. Diğer bütün bölümlerde dil yeterlilik sınavında başarılı olamayan öğrenciler hazırlık okumak zorundadır.

7-     Hazırlık eğitimini yurtdışında alma imkanı var mı?

Üniversitemiz Kanada Global Village Dil Okulu ile yaptığı anlaşma kapsamında isteyen öğrencilerimiz İngilizce Hazırlık Eğitimlerini Kanada’da alabiliyorlar. Detaylı bilgi için web sayfamızdan İngilizce hazırlık sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

·         YURTLAR İLE İLGİLİ SORULAR

1-     Yurtlarınız kampüs içerisinde mi yer alıyor?                                                                                                                           

Evet, yurtlarımız kampüsümüz içerisinde yer almaktadır.

2-     Yurtlarınız kapasitesi nedir?

Üniversitemizin kampüsü içinde yer alan 4 bin 250 yatak kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurtlarımız ile öğrenci otelimiz yer almaktadır.

3-     Yurt imkanlarınız nedir?

Yurt odalarının büyük çoğunluğu iki kişiliktir. Odalarda; banyo - tuvalet, mini buzdolabı, özel çalışma masası, sandalye, cam raflı kütüphane, aynalı gardırop ve yanmaz malzemeden yapılmış diğer donanım bulunmaktadır. Ayrıca 24 saat internet bağlantısı da mevcuttur.

Yurtta kalan öğrenciler, 24 saat kesintisiz bilgi merkezi hizmetleri başta olmak üzere Sosyal Tesislerde bulunan, Restaurant, Kapalı ve Açık Yüzme Havuzu, Fitness Center, Squash Salonu, Sauna ve Türk Hamamından faydalanabilirler.

 

4-     Yurt ücretleriniz nelerdir?

Ücret bilgilerine web sitemizde “Aday Öğrenci” sekmesinin altında yer alan konaklama kısmından ulaşabilirsiniz.

·         ÖĞRENCİ KULÜPLERİ İLE İLGİLİ SORULAR

1-Üniversitenizde öğrenci kulüpleri var mı?

Üniversitemizde etkin olarak faaliyet gösteren 52 Öğrenci Kulübü bulunmaktadır. Kulüplerimiz  hakkında detaylı bilgiye “Öğrenci Kulüpleri” sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

2- Üniversitenizde öğrenci kulüplerine üye olmak ücretli mi?

Öğrenciler ücretsiz olarak bir veya birden fazla öğrenci kulübüne üye olabilmektedirler

·         YURT DIŞI OLANAKLARI İLE İLGİLİ SORULAR

1-     Üniversitenizde ERASMUS ve Öğrenci Değişim Programları var mı?

Avrupa, Amerika, Kanada, Çin, Kore ve Uzakdoğu başta olmak üzere dünyanın önde gelen üniversiteleri ile Erasmus ve Exchange anlaşmalarımız bulunmaktadır. 510 Erasmus anlaşması bulunan üniversitemiz, öğrencilerine ayrıca yurt dışında eğitim alma ve staj yapabilme olanağı da sunmaktadır. Ayrıca 143 exchange anlaşmamız bulunmaktadır. Üniversitemiz ülkemizde “Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA)” Kurumsal Değerlendirme Programı’ndan ilk geçen vakıf üniversitesidir. Detaylı Bilgi için; Uluslararası Ofis sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

2-     Üniversitenizde Çift Diploma Programları var mı?

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünün University Of North Carolina Wilmington ile, Ekonomi bölümünün Huron University at Western- Kanada, Uluslararası İşletme Yönetimi (Almanca) bölümünün Almanya’da FH –KIEL Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile çift diploma anlaşması, Fen- Edebiyat Fakültesinde bulunan Fizik  bölümünün de Coe College –ABD ile çift diploma anlaşması bulunmaktadır.

3-     Üniversitenizin diploması yurt dışında geçerli mi?

Öncü eğitim anlayışı ile Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı’ndan, Türkiye’de ilk defa geçen vakıf üniversitesi olma özelliği taşıyan Yeditepe Üniversitesi, kalitesini ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşlarının denetimleriyle tescillemiştir. Birçok alanda akreditasyon alan ve birçok akreditasyon sürecinden başarıyla geçerek, eğitimdeki kalitesini her geçen gün geliştirme hedefiyle eğitim veren Yeditepe Üniversitesi, imzaladığı uluslararası işbirliği anlaşmaları ile öğrenci ve öğretim üyelerine uluslararası projelerde yer alma deneyimi sağlamaktadır.

·         KARİYER GELİŞİMİ VE MEZUNLARLA İLETİŞİM İLE İLGİLİ SORULAR

 

·         Üniversitenizde öğrencilerinizin kariyer gelişimini destekleyici çalışmalar yapılıyor mu?

Öğrenci Merkezimizin bünyesinde yer alan  “Kariyer Gelişimi ve Mezunlarla İletişim” ofisimiz, öğrencilerimizin iş dünyasına yönelik kişisel gelişimlerini desteklemek için iş dünyası ile iş birliğine giderek mentorluk programı, kariyer günleri etkinlikleri ile özgeçmiş oluşturma, iş ve staj başvuruları gibi konularda danışmanlık hizmetleri vererek gerçek hayata hazırlanmalarını kolaylaştırıyor.